13 януари 2010

Херменевтиката - еволюцията на един термин

А ето малко извадки от последната ми курсова работа, с която затвърждавам желиран разкош:

Херменевтика е термин, който за болшинството от човечеството звучи като дума, която е измислена от този, който я използва, за да се направи на интересен. Причината за това е в динамичността и разтегливостта на понятието херменевтика, което е малко по-сложно от следенето на мисълта на човек с мисъл, която е изключително трудно да бъде следена...


...С времето, измеримо с десетки векове, херменевтиката разширява своя спектър от тълкуването само на святото – например Библията, през тълкуване и на други литературни текстове, до интерпретиране на каквото и да е, в което може да се намери субективни смисъл, послание, значение и/или разбиране, пък било то и ряпа с причудлива форма...


...Различните теории за това, което трябва да бъде интерпретирано, как трябва да бъде интерпретирано и може би защо трябва да бъде интерпретирано, се редили с годините като опашка от хора със средна възраст 67 години пред кабинета на личния лекар...


...Независимо дали се използва самият термин херменевтика, този процес тече непрестанно в съзнанието на човек. По същия начин, независимо дали сме запознати с физиологическия термин дишане и неговите специфики като функция, условия, резултат, ние го извършваме. Безспорно то варира спрямо индивида – един диша на пресекулки, а друг дълбоко, някои дишат през устата, а други – само с една ноздра, защото другата са си счупили като деца, падайки от дърво върху черупка от орех.

Както и при дишането, херменевтичният процес, извършван от именит философ или от безименен неандерталец, който се опитва да изяде своето отражение в някое сладководно езерце, има своите разновидности.

Един много прост личен пример: Моят лаптоп, използван за подреждането на горе- и долуизредените символни групи под формата на писмена реч, за мен е обикновен, практичен предмет, който дори смятам за леко застарял, тъй като работи с Windows Vista, а не с по-бързата и нова система Windows 7. Не е кой знае какво, но е доста полезен, помага ми да върша работа и най-важното – отваря сайтове, филми и последната версия на Football Manager върви на него добре.

За 82-годишната ми баба това е необяснимо чудо на техниката, тъй като в нейното съзнание компютрите са огромни калкулатори с размерите на шкаф, в който могат да се съберат две пигмейски племена, танцуващи незнайно защо полка. Нейният поглед при първата ѝ среща със сгъваем компютър бе сравним с чувството за нещо странно, изпитано от кучето Лайка, когато е започнало да чувства безтегловността, но за щастие баба ми не прегря от срещата си с лаптопа и оцеля, за да забрави, че го е виждала след няколко часа поради спецификите на своята възраст...

...Развитието на херменевтиката е сравнимо с ефекта, който търпи желиран бонбон, когато е поставен в микровълнова фурна за няколко минути.

За незапознатите с ефекта: желираният бонбон губи формата си и постепенно започва да се издува, а желатиновата му консистенция се заменя от пореста такава, наподобяваща гъбата пърхутка, често срещана из родните планински райони. След като бъде изваден от микровълновата печка, желираният бонбон става течен.

По същия начин херменевтиката от нещо с конкретна форма и измерения се издува, става по-голяма, променя и структурата си, а въпрос на време е да се втечни и да приема формата на съдовете, в които е излята. Като последното е само метафора, тъй като херменевтиката не е изградена от желатин, каквото впечатление може да добие непредубеденият читател от по-горното сравнение.

И също както футбола, който става дотолкова популярна и разпространена игра по света, така и философията се развива, добивайки и разширявайки всеобхватните си дялове. Херменевтиката безспорно е един от тях, както и осма дивизия на Англия е част от футбола. Просто не е толкова интересна, за да я дават по Диема, или пък да е особено разпространен в ежедневната употреба термин.

Въпреки това пренаселеността на света гарантира пътници и за нейния влак, тъй като не може всички да бъдат земеделци, скотовъдци, лекари или занимаващи се с друг някой жизненоважен отрасъл на човечеството. И след време ще дойде някой, който ще измисли херме-херменевтика, анализираща интерпретацията на разбирането, която първоначално ще започне леко ограничено, но после ще се разчупи и ще допусне различни гледни точки и ъгли. Докато един ден не свърши въздухът, тъй като при дишането не може да се измисли някой подобен на горния принцип процес. Това е така, тъй като един анализ може да бъде анализиран, докато едно дишане не може да бъде дишано отново.

Източници, използвани в текста под една и съвсем друга форма:

1. Шарп, Т. Алтернативата Уилт, КК „Труд”, София, 2001

2. Мендоса, Е. Приключението на дамския фризьор, ИК „Колибри”, София, 2008

3. Няколко ксерокопирани листа, на които попаднах за съвсем кратко в социалните си контакти с колеги-културолози, които не зная от къде са, но така или иначе не помня много от тях.

4. Недокументирани наблюдения върху поведението на баба ми и моя интерпретация за сетните мигове на кучето Лайка – първото живо същество, изпратено в космоса и изгоряло там.

5. Търсене на синонимни названия на някои термини в английската и немската версии на уикипедия: http://en.wikipedia.org/wiki/Hermeneutics ; http://de.wikipedia.org/wiki/Hermeneutik

6. Някои мои познания, наблюдения и предположения на света, за които ми е трудно да се сетя за източници, което доказва, че разсеяността е голям порок, но надали колкото цигарите и хазарта.





13 коментара:

  1. Курсова за пример е, аз имам 2 дни да създам моята и ще аспирирам и аспинирирам и тиририрам към твоя формат. Ако имам по-малко от 20 точки, публична репичка в ноздрата!

    ОтговорИзтриване
  2. Демн.. културолог си, нали? :)

    ОтговорИзтриване
  3. Демн.. културолог си, нали?:)

    ОтговорИзтриване
  4. Разконспирирах те ;) Действащ или вече загърбил 4-ти км? :Р

    ОтговорИзтриване
  5. Брей брей.. и в кой курс това? :Р

    ОтговорИзтриване
  6. Дааааа бе.. брей какви надарени деца имало в първия!

    Аз самата вече трета зима съм жертва на културологичния устрем на видни български интелектуалци :)

    ОтговорИзтриване
  7. а аз утре сабале отивам на изпит по антична и нямам идея за какво са им били на гърчолята шест вида вази за ориз

    ОтговорИзтриване
  8. Хахаха.. надявам се да е минал успешно.. споко, важното е, че знаеш, че има шест вида.. а по-нататък ще ти е още по-гадно. Тогава ще се чудиш кому, по дяволите, е нужно да знае всички миметични, субститутивни, хеременвтични, конструктивистки, интеракционистки и други истки и сие определения за метафората... примерно..
    А я кажи, как ти е името на теб, в смисъл така ли си е или тва ти е някакъв хитър псевдоним ;)

    ОтговорИзтриване
  9. хитър псевдоним, закриващ по-хитрото ми име, като може би не би имало смисъл да имам псевдоним, ако разкривах името си току така. но ще дам жокер - Давид, Мойсей, Арон...

    ОтговорИзтриване