18 ноември 2009

Latinicata kara kosmite da poletqt*

Ami taka se sluchi, che zhelyo trqbvashe da spre da byde prosto fenomenalen reporter i chudotvornik v www.nenovinite.com i kato edin istinski profesionalist da si napravi blog, kadeto da komentira neshtata, rabotite i tui-onui.

I tyi kato zhelyo sym az, bih preminal kym dalech po-skromnoto za takiva tekstove pyrvo lice na edinstvenoto chislo.


Mnogo se radvam, che pyrvata mi publikacia tuk shte e na tazi, imashta chetiri bukvi pasiv sprqmo kirilicata, latinska azbuka. Za shtastie na zakletite vragove na tazi chuzhdozemska pismenost, повечето останали мои публикации ще бъдат на кирилица, tyi kato tq e po-moderna, a az, zhelyo, sym edin komersialen tipazh. Obicham markovite neshta. Haribo!


V interneta nalqvo i nadqsno, napred i nazad, nagore i nadolu ili s edna duma navred se sreshta edna nagled pravdiva kampaniq za pisaneto na kirilica, vmesto na latinica. Kato logichni za edna takava teza dovodi se izlagat tova, che bulgarskiqt ezik izpolza oficialno kirilicata za svoq azbuka, koeto dori az ne moga da otreka. Vsyshtnost moga, no shte e prekaleno vpechatlqvasht podvig da obosnova podobno tvyrdenie.

Idvat obache i drugite mneniq i hipotezi, chesto izlagani ot potrebiteli, prieli ideqta ne samo za sebe si, no nalagashti q na drugite po edin dosta otblyskvasht kato belioto na Mityo Pishtova nachin. Pisaneto na latinica spored mnozina pravi pisheshtiqt antibulgarin, negramotnik, maloumnik, lishava go ot ezikov uset, pravi textat mu po-truden za vyzpriemane i nai-visokomernite dazhe preskachat, ako vidqt neshto na latinica i ne mu obryshtat vnimanie.

Moeto velikolepno mnenie e, che latinicata ima mqsto sred pohvatite za predavane na pismena rech v sferata na web-mrezhata na interneta. Pyrvo - ako chovek e negramoten, pisaneto na kirilica samo shte go podchertae. Vse pak nashiqt ezik ima gramatika, koqto e malko po-trudna ot usporednoto parkirane za blondinka (a i za zhelyo, no tova e druga edna istoriq).

Dali e trudno za chetene i asimilirane - na men lichno nikak. Dali ne sym bulgarin? Ami az obicham istoriqta za Kubrat i chupeshtite klonki negovi sinove, radvam se na istoriite kak sme raznasqli vizantiici, arabi, srbi i vsqkakvi drugi ulavci ot vreme na vreme. Tova, che si mileq za rodinata, ne me spira da smqtam, che moga da si pisha spokoino na latinica. Vse pak kirilicata v okolo 77% (po moi izchisleniq, izpisani na edna izgubena salfetka) e latinica. Ako si pishehme na glagolica drugo shteshe da e, nqmashe da e pochti vazmozhno da se izkazha tyi na latinica.

Inache horata, smqtashti, che samo s pisane na kirilica se stava chovek, dosta chesto se izlagat. Upotrebata na й na latinica se obezsmislq, zatova az moga da napisha "Metodii e miel chinii", dokato pichagata gramotnik shte se otdade na "Методии е миел чиний". Latinicata e neglizhe, tq dava svobodata na edin bezkraino neformalen izkaz.

A debilat shte si ostane debil, nezavisimo koq azbuka polzva. Negramotniqt nqma da se nauchi na pravopis, a rodoizmennikat taka ili inache v dneshno vreme nqma kogo da predade na turcite.

No vse pak e vazmojno az da sam v greshka, tai kato sam predimno edno zhelirano meche. Gumeno meche enichar s dyslexia!



*tova za nedosetlivcite e dumna igra. Igra na dumi demek. Che latinicata ni pravi kosmopoliti, shirokoskroeni hora i krasivi bohemesti zhelirani mecheta.


zhelyo

1 коментар:

  1. "a rodoizmennikat taka ili inache v dneshno vreme nqma kogo da predade na turcite.", това беше по-умно от катастрофа с паркирала кола при тръгване от наклон. Честит ти блог.

    ОтговорИзтриване