28 ноември 2009

Културни причини за краха на древногръцката цивилизация (доклад)

Тъй като написах първия си доклад за студенството, поставен ми като задача по предмет, наречен "академично писане", аз с гордост искам да го споделя. Е те го нà:


Древна Гърция е древна, тъй като е преустановила наличието си на световната геополитическа карта преди много време. Споровете за точно датиране на този неин екзистенциален край са сами по себе си обширна тема за разглеждане, но може да се приеме хипотезата, че древногръцката цивилизация се е зародила бавно и е изчезнала също така плавно.

Преди около 2 хилядолетия, когато Древна Гърция не била известна с това си название, а като Настояща Гърция1, множество културни особености и порядки допринасят и дори инициират краха на една от знаменитите цивилизации в историята на човечеството. Това падение и завършек на елинското общество може да се обясни, като се разгледат различни елементи от социума и бита, намерили място и в по-късни периоди от историята, белязани също с провал.

Първи пример за подобна причина за злата участ на древните гърци и тяхното общество може да получим, като започнем по пример, взет буквално от сентенцията, започваща с "по дрехите посрещат".

Облеклото на древния грък и неговата жена - древната гъркиня, има своя значителен принос към културните тежести, потопили елинската цивилизация в историята. Основна антироля имат сандалите2, които въпросните елини носят на своите крака, за да възпрепятстват прякото дразнение на босите си в противен случай стъпала със земята. Сандалите са избор за гърците поради това, че са лесни за произвеждане, леки са за носене и са проветриви - нещо, задължително за живота в географските ширини на горещия средиземноморски климат.

Практичността и рационалното начало при избора на сандала е неоспорима, но едно вглеждане в историята може да покаже злощастната тенденция: Римляните, древните египтяни, както и в по-късни столетия хипитата също са претърпели завършек на своята цивилизация. Следователно носенето на сандали е белег на слабата цивилизация, за която въпросът е "Кога?", а не "Дали?" ще изчезне.

Друга особеност са белите ленени облекла, носени от гърците. Отново се наблюдава практическия поглед над нещата, тъй като бялото не поглъща слънчевата енергия и така тялото се поддържа топло. Лошата страна на белия цвят е, че е доста отличим и прави носещия го лесна мишена. Краят на древногръцката цивилизация, безспорно белязан от експанзията на Римската империя, води до заключението: Ако воюват две цивилизации, носещи сандали, губи тази в бяло.

По-късно римляните оставили тежките си доспехи и яркочервените краски и започнали да се обличат в бяло. Съвсем логично изчезнала и тяхната цивилизация, намерила задочно продължение в Източната Римска империя (Византия), където на мода не били семплите бели връхни дрехи, както и сандалите. Именно заради това византийците оцелели османското владичество и днес си имат държава, която се опитват да докарат наследница на Древна Елада. Но мъдро отказват да се върнат към сандалите и белите ленени наметки.

Но не само в областта на модната конфекция древногръцката цивилизация се пропуква. Условието за всеки един биологичен вид, дори и този, развил сложни социални механизми, улесняващи съществуването му, да оцелее е едно - репродукция. Именно сексуалната култура на древния грък, жена му - древната гъркиня и любовта на живота му - някой друг древен грък, е предвестник на един крах3.

За никой не е тайна4, че древногръцкото общество в мъжката си половина е стриктно хомосексуално. Интимните отношения между мъже и жени са единствено с цел потомство и неговото отглеждане. Мъжът изпитва истинско увлечение и привличане само към други мъже, а тези необясними често чувства липсват що се отнася до избора му на жена.

Именно тази изкуственост при определянето на партньор от другия пол пречи на създаването на едно благонадеждно потомство. Тъй като древният грък гей не разбира от жени, това профанизира акта на репродукция, като в резултат се получава потомство, дължащо живота си не на красиви чувства като любов и страст, а на формално решение с практически характер.

Породеният логичен въпрос: "Защо тогава и древноримската цивилизация е изчезнала, след като там са се отдавали на диви страстни оргии?" може да се стори за някои оборващ хипотезата, че подчертаната хомосексуалност има нещо общо с кончината на елинската цивилизация. Но не бива да забравяме, че и римляните са носили сандали, което води до извода, че те не са били по-малко гейове, а просто по-прикрити такива.

Вероятно затова днес, ако се наложи да се носят сандали, истинският мъж ги носи с чорапи5.

Но основната културна причина за смъртта на древногръцката цивилизация се крие не в това как елините са оцелявали, възпроизвеждали или воювали. Всяко общество оформя себе си в свободното си време, в което се забавлява. Именно начините на забавлените на древните гърци подпечатват смъртния акт на тяхната Елада.

Когато начините за развлечение на едно общество имат тежки последствия за умственото здраве на развличащия се, тогава това общество започва да се изражда и да зачезва.

Да погледнем под лупа прословутата древногръцка драма. В чести случаи тя продължавала по ден-два, че даже три. Често с не много повече от един актьори. В днешно време подобно представление би довело публиката до епилептичен гърч, а защо не и до симптоми на дислексия и аутизъм, а тогава надали рефлекцията у зрителите е била много по-различна.

Литературата също не успява да е по-интересна. Неслучайно в модерните социологични проучвания на тема "Кое е най-интересното нещо, което човечеството е създало?" древногръцките творби попадат в опашката на класираните, наред с българската естрадна музика и примерните диалози в учебниците за изучаване на чужд език.

Музиката, представляваща изпълнение от гей на арфа, логично рядко достигала дори наполовина на нивото на българската Евровизия, а аедите били прекалено бели, за да бъдат счетени за основоположници на хип-хопа още тогава.

Макар и в средиземноморския регион, кулинарните дадености тогава били далеч от познатите днес висоти, като в диетата на древния грък, неговата жена - древната гъркиня и тяхното дете - древното гърче, нямало подправки, голяма част от съвременните зеленчуци, оскъдно количество месо и риба. Липсвал и шоколадът6.

Скучните развлечения, водещи до феерия от ментални кризи, подплътено с еднообразна и постна диета били причината за един доста слаб обществен дух, лесносломим дори от тропота на римски сандали.

Именно в Рим имало "хляб и зрелища". Леело се е вино, гледани са гладиаторски боеве. И докато това било така - нито сандалите, прикритата хомосексуалност и влечението към бели тоги не сломявало Римската империя. Но щом политическата и военна криза довела до секване на виното и зрелищата, Рим рухнал също както Древна Елада.

Доказателство за подобна теза виждаме днес, като най-развитото и добре устроено общество е лидер в света по консумация на храни от глава от населението и наличие на телевизионни предавания пак на глава от населението. Дали древните елини щяха да процъфтят и до днес, ако разполагаха с повече ресторанти McDonalds, можем само да гадаем.

В заключение може да се каже, че древногръцката цивилизация далеч не е имала съвършена култура. Въпреки това, тя е просъществувала достатъчно дълго и е в основата на много съвременни неща, което значи, че тя съвсем не е била изградена и от неудачи. Просто природата на човечеството е устроена така, че шансовете за просъществуване са обратнопропорционални на носенето на сандали на бос крак. Именно затова днес говорим за Древна Гърция.

ИЗТОЧНИЦИ:

1. „Устойчивост и промяна на географските наименования”, Иванов И. , Самиздат, 1988

2. „Висша мода преди епохата на Просвещението”, галерия в Лувъра, ет. 2, южно крило

3. „Сексът и полисът”, Бушнел К., ИК „Кръгълзор” , 2005

4. „Неща, които за никого не са тайна”, Подробна М., сп. „Клюки”, бр. 7, стр. 26-33, 2004

5. „Градация на хетеросексуалността: От копринения чорапогащник до хавлиения чорап”, Discovery channel, 2009

6. Интервю с древен грък, сп. „С аромат на нафталин”, бр. 1, стр. 4-6, 2008

1 коментар:

  1. Mного ми е интересно как ще бъде оценен този академичен труд. Мислех да питам дали има поне една истинска препратка, ама шансът вече ми се струва много малък. Все пак добра работа. Отново изпълняваш поставената задача, без да даваш очакван отговор (като есето Панталон, което беше възхитило там едни хора).

    ОтговорИзтриване